Developing an efficient and sustainable biomass supply chain in 5 European Nature Parks

Sila National Park, Italy

Površina: 73.695,00 ha
Regija: Kalabrija
Province: Catanzaro, Cosenza, Crotone
Občine: Acri, Albi, Aprigliano, Bocchigliero, Celico, Corigliano Calabro, Cotronei, Longobucco, Magisano, Mesoraca, Pedace, Petilia Policastro, Petronà, San Giovanni in Fiore, Savelli, Serra Pedace, Sersale, Spezzano della Sila, Spezzano Piccolo, Taverna, Zagarise
Ustanovitveni akt: L 344 8/10/1997 - DPR 14/11/2002
Uradni seznam PA: EUAP0550
Vodstvo: Ente Parco Nazionale della Sila

Sila je kot pretežno gorato in gozdno območje dragocen ekonomski vir za populacije, ki so se v Kalabriji naseljevale vse od antičnih časov. O tem pričajo stari mlini, ki jih je najti v gozdovih Sile in so danes lepi primeri industrijske arheologije, in tudi na tisoče ponorov ogljika, raztresenih po vsem Narodnem parku, predvsem pa v bukovih gozdovih, ki so jih dolga leta uporabljali za proizvodnjo oglja. Današnja vloga Narodnega parka Sila je povečati in vsakomur približati naravno dediščino Silinega visokogorja, zaščititi njeno bogato vrstno pestrost, podpirati socialno blaginjo, ustvarjati kulturno dodano vrednost in privabljati turiste; to so najpomembnejši vidiki dobro premišljenega upravljanja območja.

Upravljana zavarovana območja:

- Rezervat Statale Coturelle - Piccione
- Rezervat Statale Gallopane
- Rezervat Statale Gariglione - Pisarello
- Rezervat Statale Golia Corvo
- Rezervat Statale I Giganti della Sila
- Rezervat Statale Macchia della Giumenta - San Salvatore
- Rezervat Statale Poverella Villaggio Mancuso
- Rezervat Statale Tasso - Camigliatello Silano
- Rezervat Statale Trenta Coste

Zgodovina

Narodni park Sila je bil ustanovljen z regijsko odločbo z dne 14. 11. 2002 (objavljeno v Uradnem listu št. 63 - 17/03/2003), ko je bila hkrati ustanovljena tudi Agencija za upravljanje. Zajema ozemlja, ki so bila svojčas del “zgodovinskega”  Kalabrijskega narodnega parka (1968), in varuje območja velikega okoljskega interesa Sila Piccola, Sila Grande in Sila Greca na skupni površini 73.695 hektarov v

•      21 občinah

•      6 gorskih skupnostih (Comunità Montane)

•      3 provincah kalabrijske regije

Krajine

Gozdna krajina je s svojo veliko biotsko pestrostjo del gozdne dediščine izjemne ekosistemske vrednosti, ki jo je treba vsekakor zaščititi in ohraniti. Obstajajo pa tudi mejna ozemlja, ki niso del sodobnih razvojnih procesov, kjer je še vedno mogoče najti kraje, kjer so se viri in vrednote ohranili v celoti. Prav s temi ozemlji morajo lokalne skupnosti upravljati optimalno z namenom, da se spodbudi njihova stabilnost in trajnost.

Gozdarstvo

Življenju v Narodnem parku so dajali poseben pečat prihodki iz lesa, ki ga je stoletja zagotavljal lesni pridelek. Les, ki je lokalno uporabljan kot glavni gradbeni material za hiše, je bil in še vedno je del vodilne proizvodnje v tesarskem sektorju gradbeništva ter v polindustrijski obrti in rokodelstvu (slika). Uporablja se v glavnem macesnov in kostanjev les, ki je izredno trajen in odporen proti zajedalcem, a tudi bukov, javorjev, hrastov les in celo les jagodičnice in vresja.

Adidas Shoes